AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Tuesday, January 11, 2011

PR: Nafi Gantung Kain Rentang Isu SUK


SHAH ALAM 11 JAN: Pakatan Rakyat Selangor hari ini menafikan mereka terbabit menggantung kain rentang yang didakwa menolak campur tangan Sultan dalam pentadbiran negeri itu.

Kain rentang tersebut yang digantung disekitar Shah Alam tertera tulisan berbentuk provokasi seperti 'Dimanakah Keadilan Sultan Dalam Isu Pemilihan SUK?, Siapa Lebih Berhak?" dipercayai ingin mencetuskan ketegangan antara pimpinan Pakatan rakyat di Selangor dengan Institusi Diraja.

Dalam sidang media di pejabat Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abd Samad menyifatkan tindakan itu dilakukan oleh individu yang tidak bertangungjawab dengan lambang Pakatan Rakyat jelas satu fitnah untuk tujuan memburuk-burukan imej dan mengeruhkan hubungan antara rakyat, pimpinan Pakatan Rakyat dan pihak istana.

"Kita menafikan banner-banner ini datang dari pihak kami (Pakatan Rakyat) dan dari isi kandungannya bercanggah dengan sikap Pakatan Rakyat dan kami jelas tidak mahu adanya sengketa dengan pihak istana dan ini terbukti atas kesanggupan Menteri Besar dan Exco untuk hadir dalam majlis angkat sumpah tempoh hari.

"Kita melihat lawan kita ialah Umno-BN dan bukannya pihak Sultan," katanya.

Khalid berkata, sekurang-kurangnya terdapat tiga kain rentang, ditemui di Seksyen 9, seksyen 13 dan di Bulatan Shah Alam.

Menurutnya lagi, dalam kain rentang tersebut tertera bendera ketiga-tiga parti gabungan Pakatan, dan tertulis biro penerangan Selangor.

Sementara itu, seorang ahli jawatankuasa PAS Shah Alam telah membuat laporan polis berhubung kain rentang tersebut.

Mohd Sofian Mohd Shariff membuat laporan tersebut di balai polis Seksyen 11, Shah Alam.

Sementara itu dalam sidang media yang sama wakil DAP, Ng Suee Lim berkata pihaknya sentiasa berpendirian menjunjung Pelembagaan dan kedaulatan institusi Diraja serta menyifatkan kain rentang tersebut adalah usaha Umno-BN untuk mencetuskan keretakkan hubungan antara Pakatan Rakyat dengan Pihak Istana.

"Saya beranggapan ini adalah satu lagi projek Barisan Nasional khususnya Umno yang begitu tertekan dengan 100 hari Pimpinan Pakatan Rakyat seperti yang diputuskan semasa Kovensyen Kedua Pakatan Rakyat di Pulau Pinang kerana ramai rakyat dapat menilai keikhlasan Pakatan Rakyat mentadbir negeri selangor, ini membuatkan mereka tidak senang duduk dan melaga-lagakan serta membakar api kebencian khususnya orang-orang melayu terhadap Pakatan Rakyat," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Cabang PKR Selangor, Yahya Sabri berkata provokasi seperti ini bukan perkara baru dan jelas ia dibuat untuk menjatuhkan pihak lawannya dengan fitnah dan tohmahan yang melulu demi kepentingan poltik mereka.

"Bagi kita provokasi ini bukan perkara baru, ia seperti apa yang berlaku di Johor, ketika Datuk Chua Jui Meng menjadi Pengerusi PKR Johor turut berlaku perkara seperti ini.

"Maknanya agenda ini dimainkan oleh Umno, dan kita cukup yakin ianya dimainkan oelh mereka, kalau setakat banner-banner ini kita sudah cukup masak," katanya.


Sumber: TVSNEWS

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009