AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Thursday, May 5, 2011

Jambatan Bengkok : Mahkamah Tolak Saman Eskay

KUALA LUMPUR 5 MEI: Mahkamah Tinggi hari ini menggugurkan saman RM20 juta ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah terhadap Merong Mahawangsa Sdn Bhd dan pengarah eksekutif Datuk Yahya A. Jalil berhubung peranannya dalam perjanjian projek jambatan bengkok di Johor.

Shazryl sebelum ini mengambil tindakan guaman pada Januari 2002 mendakwa syarikat Merong Mahawangsa dan Yahya melanggar kontrak perjanjian apabila gagal membayar RM20 juta kepada beliau selepas memperolehi hak projek jambatan bengkok Malaysia-Singapore International Gateway (SIG).

Dalam keterangannya kepada mahkamah beliau mendakwa meminta pertolongan dengan mendiang Tan Sri Megat Junid Megat Ayub selain membantu Yahya mendapatkan akses untuk bertemu dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri Malaysia.

Yahya kemudian mengakui mengadakan satu pertemuan bersama Anwar di rumah menteri itu yang turut dihadiri Shazryl pada 1998 tetapi menyatakan tidak berbincang mengenai projek jambatan bengkok berkenaan.


Sumber: TVSNEWS

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009