AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Monday, March 7, 2011

'ROS pendam permohonan Pakatan'

Gabungan pembangkang telah memohon untuk mendaftar secara rasmi, tetapi Pendaftar Pertubuhan (ROS) masih belum meluluskannya.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar dilaporkan berkata Pakatan Rakyat perlu mendaftar dengan ROS sebagai satu entiti politik.

Menurut beberapa ahli politik pembangkang, permohonan tersebut telah dikemukakan kepada ROS sejak November 2009.

Naib presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, mereka telah mengemukakan permohonan kepada ROS ketika Datuk Zaid Ibrahim masih bersama gabungan itu. Zaid kini presiden parti KITA.

Setiausaha agung DAP Lim Guan Eng mengesahkannya: “Kami telah pun memohon secara rasmi.”

pkr congress pc 271110 saifuddin nasution
Setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution berkata beliau percaya
SPR mungkin tidak jelas mengenai isu itu.

"Saya percaya apa yang timbalan pengerusi SPR maksudkan ialah untuk kami mendaftar dengan SPR di bawah satu logo, untuk digunakan semasa pilihan raya.

"Bagaimanapun, sebelum kita boleh daftar logo kita, kita perlu didaftarkan sebagai satu entiti politik, yang telahpun dilakukan apabila Datuk Zaid bertanggungjawab (mengendalikan perkara itu)."

Saifuddin kemudian mengaitkan isu tersebut dengan cara ROS beroperasi, dengan berkata permohonan Pakatan masih diproses, sedangkan kelulusan permohonan parti KITA nampaknya dibuat dengan cepat.

"Kami belum dengar apa pun mengenai permohonan kami itu, kecuali satu permintaan untuk memasukkan perkataan 'Malaysia', menjadi 'Pakatan Rakyat Malaysia', bagi mencerminkan agenda nasional," katanya.

Semalam Wan Ahmad dilaporkan berkata pakatan itu perlu didaftarkan kerana mereka selalu dilihat melanggar peraturan kempen pilihan raya, terutama berhubung isu penggunaan logo.

Katanya, sudah berulang kali dinyatakan sejak pilihan raya kecil yang lepas, logo parti yang tidak bertanding dilarang dipasang atau digunakan untuk berkempen kerana ia menyalahi Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Bercakap kepada pemberita sewaktu pilihan raya kecil DUN Kerdau di Temerloh semalam. Wan Ahmad dilaporkan berkata perkara itu, jika terus dilakukan, akan menimbulkan masalah kepada SPR dan polis.


Sumber: Malaysiakini

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009