AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Tuesday, November 23, 2010

Bumbung Parlimen bocor lagi

KUALA LUMPUR, 23 Nov: Rata-rata Ahli Parlimen dan petugas media hari ini terkejut apabila bumbung bangunan parlimen bocor lagi.

Kebocoran kali ini berlaku di bahagian bumbung kafetaria Ahli Parlimen yang terletak bersebelahan dewan rakyat.

Kebocoran disedari seawal jam 2.50 petang ketika sidang Dewan Rakyat baharu sahaja bermula kira-kira 20 minit selepas berhenti rehat.

Air mengalir keluar dari bumbung sehingga sebahagian kafetaria ditutup.

Hujan lebat mula turun kira-kira jam 1 petang, namun begitu punca sebenar kebocoran belum dikenalpasti.

Kebocoran membabitkan bagunan di Parlimen pernah dua kali berlaku iaitu pada Mei 2008 akibat kebocoran saluran air di laluan ruang legar Dewan Rakyat.

Insiden yang hampir sama pernah beberapa kali berlaku iaitu pada April 2010, Mei 2008 dan April 2005.

Bangunan Parlimen mula diubah suai pada awal tahun 2004 dengan kos RM80 juta melibatkan kerja-kerja mengubah suai Dewan Rakyat, Dewan Negara, lobi serta dilengkapkan dengan pelbagai kemudahan termasuk teknologi maklumat.

Kerja-kerja ubah suai masih dilakukan terutama di dalam Dewan Negara dan beberapa bahagian lain di tingkat bawah bangunan Parlimen.

Pada 28 April 2005, masalah kebocoran bumbung di Parlimen ketika sidang Dewan Rakyat berlaku disebabkan kesilapan teknikal yang kecil iaitu penutup kabel elektrik (cable trunking) pada bahagian bumbung Dewan Rakyat menghalang pengaliran air hujan.

Ekoran itu, air hujan yang terhalang telah mengalir melalui bahagian 'kanvas PVC' yang digunakan dalam pemasangan penyedut asap yang terkopak dan kemudian terus masuk ke dalam dewan.


Sumber: Harakahdaily

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009