AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Wednesday, November 10, 2010

BTN Pelopor Kepada Penyebaran Fahaman Perkauman Sempit

tian5KUALA LUMPUR 10 Nov - Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata tindakan yang diambil terhadap pegawai kanan Biro Tata Negara (BTN) Hamim Husin yang menghamburkan kata-kata berunsur perkauman tidak menyelesaikan masalah politik perkauman sempit.

Menurut beliau, pemerintah Umno-Barisan Nasional secara aktif telah mempropaganda dan mempromosikan fahaman politik perkauman yang sempit.

"Kita harap kursus seperti Biro Tata Negara (BTN), kursus yang tidak selaras dengan prinsip berasaskan berbilang kaum dapat dibetulkan dan sahaja melalui slogan 1 Malaysia.

"Kita harap persepsi dan juga fahaman perkauman dapat diperbetulkan di semua peringkat kerajaan," ujar beliau ketika ditemui di lobi Parlimen semalam.

Berhubung hukuman yang dikenakan terhadap pegawai kerajaan terbabit, beliau berkata tindakan kerajaan yang lambat bertindak mencerminkan betapa seriusnya masalah tersebut.

"Sungguhpun tindakan sudah diambil, ianya tidak menyelesaikan masalah kerana fahaman ini sudah tersebar," tegasnya.

Sementara itu , bagi Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff berkata kerajaan Umno-BN tidak memandang serius isu perkauman.

"Ini menunjukkan bahawa gagasan 1 Malaysia yang kononnya membawa agenda inklusif merupakan satu retorik.

"Bagi saya, komitmen kerajaan hanya akan diyakini kalau dibuktikan dengan tindakan," kata beliau.

Ujarnya, isu itu penting kerana ianya berlaku di peringkat pendidikan yang berbeza dengan peringkat-peringkat yang lain.

"Kalau isu pendidikan sebegitu pun tidak diberikan perhatian yang tegas, mana mungkin kerajaan akan mengambil tindakan kalau berlaku di tempat kerja atau tempat awam.

"Jawapan yang diberikan oleh Menteri tidak menggambarkan komitmen dan retorik 1 Malaysia yang bertepatan apabila Pakatan Rakyat menolaknya," tegas Yusmadi.

Dalam pada itu, beliau turut membidas tindakan kerajaan yang hanya bertindak menghukum individu terbabit selepas diasak oleh Ahli Parlimen kedua-dua belah pihak di Dewan Rakyat.

"Pada pandangan saya, BN masih lagi ditunjangi dengan politik perkauman sempit ala Umno yang berlawanan dengan agenda 1 Malaysia," ujar beliau.

Sumber: Suara Keadilan

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009