AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Monday, September 20, 2010

Najib Mesti Hukum Utusan, DAP Mahu Saman


SHAH ALAM 20 Sept - Akhbar Utusan Malaysia mesti dikenakan tindakan kerana cuba menghasut pembacanya supaya membenci DAP dengan menyiarkan berita memfitnah dan mengkaitkan parti berkenaan dengan pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya, pemandu serta peguamnya dan seorang pegawai bank.

Dalam satu kenyataan media Sabtu lalu, Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP dan juga Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak wajar mengenakan tindakan keras terhadap akhbar tersebut kerana menyiarkan berita berbentuk hasutan dan fitnah dalam usaha mereka meracun pemikiran pembacanya.

DAP juga menuntut akhbar berkenaan memohon maaf kepada parti kerana cuba menanamkan benih ketegangan perkauman di samping tuduhan melulu yang tidak berasas melalui berita yang disiarkan.

Menurut Tony, persoalan DAP tidak mengutuk pembunuhan kejam empat individu terbabit tidak pernah timbul kerana parti berkenaan sentiasa mengutuk segala perbuatan jenayah yang lebih berat sama seperti kes pembunuhan terbabit.

"Kami (DAP) menerajui di dalam dan di luar Parlimen dalam menggesa Polis DiRaja Malaysia (PDRM) untuk meningkatkan keberkesanan melawan jenayah di negara ini. Bagaimanapun, kerajaan BN di bawah Umno sendiri yang tampak berpuashati dengan rekod situasi jenayah yang semakin meningkat sebelum menurun mengiikut statistik rasmi kerajaan," katanya.

Keduanya dan yang paling penting sekali, kata beliau adalah percubaan keji akhbar milik Umno itu untuk memfitnah dan mendakwa melalui 'berita' yang disiarkan bahawa suspek kes pembunuhan itu adalah ahli seumur hidup DAP tanpa sebarang usaha untuk mengesahkan dakwaan berkenaan.

Sehubungan itu, DAP menegaskan kedua-dua suspek, Pathmanabhan Nalliannen and Surendran Nalliannen bukan dan tidak pernah menjadi ahli DAP pada bila-bila masa sekalipun.

Tony berkata, sejak kebelakangan ini Utusan sentiasa menyiarkan tajuk-tajuk utama akhbar dengan berita yang memfitnah dan tidak berasas yang dimanipulasi seperti "Nama Guan Eng ganti Agong" serta mendakwa Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching menyampaikan tazkirah di sebuah surau.

Meskipun begitu ketara tindakan akhbar terbabit, Najib berulangkali mempertahankan Utusan Malaysia malah memuji akhbar berkenaan kerana dikatakan melaporkan berita dengan beretika dan tidak berat sebelah walaupun berita yang disiarkan menjurus kepada fitnah, hasutan dan memupuk benih perkauman.

Sehubungan itu, kata Tony lagi, bagi mempertahankan nama baik parti berkenaan, DAP tiada pilihan selain mengarah peguam parti berkenaan untuk mengambil tindakan yang perlu termasuk menyaman akhbar terbabit di mahkamah.


Sumber: Suara Keadilan

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009