AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Thursday, July 22, 2010

Isu Pasir, KSSB Anjur Taklimat Kepada Media


Syarikat milik penuh Kerajaan Negeri Selangor, Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) akan mengadakan taklimat kepada pihak media mengenai industri perlombongan pasir di Selangor.

Taklimat tersebut dibuat ekoran pelbagai pertikaian dan dakwaan negatif dilemparkan kepada kerajaan Pakatan Rakyat negeri itu berhubung isu perlombongan pasir.

Program taklimat dan lawatan ke tapak perlombongan pasir itu akan diadakan Sabtu ini mulai jam 8.30 pagi hingga 3 petang.

Menurut surat jemputan yang dihantar kepada media, program sehari tersebut bertujuan mendedahkan media secara lebih mendalam industri pasir di Selangor.

Petugas media turut akan dibawa melawat tapak perlombongan pasir haram di samping tapak yang diberi permit.

KKSB sebelum ini dikritik hebat berhubung isu perlombongan pasir di Selangor termasuk dakwaan monopoli lesen lombong pasir dan isu bonus kakitangan yang tinggi.

Isu tersebut juga telah membawa kepada pendengaran awam tiga hari oleh Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) sebelum ini.

Sementara itu, Selangor telah mengeluarkan permit melombong pasir kepada 158 syarikat dan individu dari 2005 hingga 2007.

Daripada jumlah itu, sebanyak 49 permit telah dikeluarkan pada 2005, 2006 (48) dan 2007 (61).

Permit tersebut dikeluarkan oleh enam Pejabat Tanah iaitu Kuala Langat, Hulu Langat, Sepang, Kuala Selangor, Petaling, Hulu Selangor dan Gombak.

Sumber: TVSelangor

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009