AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Tuesday, May 10, 2011

HRP janji sokong Pakatan jika India dibela

Parti Hak Asasi Rakyat (HRF) bersedia menganggotai Pakatan Rakyat atau mengadakan kerjasama politik dengan gagasan itu untuk menghadapi pilihanraya umum akan datang, kata Setiausaha Agungnya, P Uthayakumar.

NONE
Dalam wawancara dengan TV Selangor, Uthayakumar berkata pihaknya bagaimanapun mahukan gagasan itu berjanji membela kaum India dan bukan berjanji kosong seperti Umno-BN.

"Kita memang mahu bekerjasama dengan Pakatan Rakyat. Impian kita adalah mahu tumbangkan kerajaan pimpinan Umno-BN di Putrajaya.

“Kami mahukan perubahan dalam kerajaan kerana kerajaan Umno memerintah negara terus selama 50 tahun. Ini membuatkan mereka menjadi terlalu kuat dan keadaan ini membuatkan mereka menjadi anggkuh, jadi ada baiknya penamatan kerajaan Umno di Putrajaya," kata Uthyakumar.

Pengumuman Uthayakumar itu penting berikutan persepsi umum bahawa pengundi India yang menolak BN pada pilihanraya umum 2008 kini mula kembali kepada parti itu.

NONE
HRP dilihat sebagai “pengganti tulen' Hindraf yang diharamkan oleh kerajaan Malaysia ekoran tunjuk perasaan besar-besaran yang dianjurkan olehnya pada November 2007.

Sokongan HRP untuk Pakatan Rakyat dilihat berupaya memberi kelebihan untuk memastikan sokongan kaum India tetap kepada gagasan pembangkang itu.

Uthayakumar menegaskan sokongan pihaknya tertakluk kepada Pakatan Rakyat memberi jaminan tidak akan membelakangkan nasib kaum India yang sering dirujuk sebagai golongan paling terpinggir di negara ini.

Sokong Anwar

NONE
“Kami juga sanggup dan menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai bakal Perdana Menteri dan pimpinan Pakatan Rakyat menerajui kepimpinan di Putrajaya dengan syarat kami boleh turut serta dalam perjuangan ini sebagai 'internal check and balance' (pengimbang politik) dalam Pakatan Rakyat,” katanya.

HRP yang diasaskan oleh Uthayakumar kini menunggu kelulusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) untuk didafarkan sebagai sebuah parti politik. Keputusan permohonan itu masih belum diberikan walapun ia dibuat beberapa tahun lalu.

Penangguhan sedemikian oleh ROS adalah biasa dalm kes-kes pemohon yang dilihat tidak cenderung menyokong Umno-BN. Contohnya Pakatan Rakyat sendiri belum diluluskan sebagai sebuah parti politik walaupun mengemukakan permohonan tahun lalu.

NONE
Uthayakumar adalah antara pengasas pergerakan Hindraf yang mencetuskan kemarahan masyarakat India terhadap BN kerana mendakwa melaksanakan pelbagai dasar dan polisi yang menindas kaum itu sejak kemerdekaan.

Demostrasi besar-besaran anjuran Hindraf di Kuala Lumpur pada November 2007 berkesudahan dengan lima pemimpinnya termasuk Uthyakumar di penjarakan tanpa perbicaraan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Terus malap

Semalam genap dua tahun Uthyakumar dan rakan-rakannya dibebaskan setelah mereka melancarkan mogok lapar ketika dalam tahanan di Kamunting, Taiping.

hindraf klang court sedition 261107 crowd
Uthyakakumar berkata masa depan kaum India di negara ini akan terus malap di bawah teraju Umno-BN sungguhpun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak cuba mengambil hati pengundi dengan pelbagai "pembaharuan kosmetik".

Ini termasuk menghias semula pusat perniagaan kaum itu di Brickfields, Kuala Lumpur dan menghadiri majlis-majlis perayaan kaum itu.

"Jadi mereka (kaum India) tidak tahu kedudukan sebenar Hindraf dan HRP ini adakah disebelah BN ataupun Pakatan. Bagi saya pimpinan BN khususnya Datuk Seri Najib mengambil kesempatan keatas kecelaruan ini dengan menguar-uarkan bahawa masyarakat india telah kembali menyokong BN.

hindraf rally hunger strike 230108
“Kami sudah cuba berbincang dengan Umno. Mereka tak mahu faham. Perjuangan (kami) adalah terhadap penganiayaan, penindasan dan ketidakadilan, itu yang buat kami terus berjuang,” kata Uthyakumar.

Menurut beliau pihaknya terbuka kepada rundingan dengan Pakatan Rakyat dan bersedia untuk memupuk kerjasama politik yang boleh memperbaiki nasib masyarakat kaum India.

Peluang terbaik

"Bagi saya peluang terbaik HRP ialah bergabung dengan Pakatan Rakyat sebagai suara keempat. Tapi itu terpulang kepada Pakatan Rakyat," katanya.

Uthyakumar berkata Pakatan juga bakal mendapat faedah dan menawan pengundi dari golongan tersebut jika mereka bekerjasama dalam pilihan raya umum akan datang.

NONE
Menurutnya HRP mensasarkan 15 kerusi parlimen dan 38 kerusi DUN yang mempunyai peratus pengundi kaum India yang tinggi dan boleh disandarkan kepada parti itu.

Justeru penggabungan atau kerjasama dengan Pakatan adalah amat penting dalam membantu menewaskan hegemoni setengah abad BN.

"Kalaupun tidak diterima sebagai komponen, kami minta DAP, PAS dan PKR beri laluan di 15 Parlimen dan 38 DUN supaya tiada pertandingan tiga penjuru. Kami juga mempunyai tugas kami dalam perjuangan dan peranan kami dalam menumbangkan BN adalah dari projek ini," kata beliau.

Uthayakumar menafikan tuduhan-tuduhan Umno, kononnya beliau adalah anti-Melayu dan anti Islam.

brickfields uthayakumar hindraf 280209
Peguam dan aktivis masyarakat itu menegaskan beliau mendokong Perlembagaan yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi negara dan kedudukan istimewa orang-orang Melayu.

Namun yang dibantahnya adalah perlaksanaan dasar-dasar oleh Umno yang hanya menguntungkan mereka yang menyokong parti pemerintah.

Uthayakumar berkata sungguhpun negara sudah lima dekad merdeka, masyarakat India masih terpinggir dalam peluang pendidikan, pekerjaaan di sektor awam, dan peluang pekerjaan.


Sumber: Malaysiakini

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009