AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Monday, February 7, 2011

Demo anti-Mubarak: Polis kunjungi rumah SU PSM

Ekoran penyertaannya dalam perhimpunan antipresiden Mesir Hosni Mubarak di pada 4 Februari lalu, polis mengunjungi rumah setiausaha Parti Sosialis Malaysia (PSM) S Arutchelvan di Kajang bagi merakamkan keterangannya.

NONE
Bagaimanapun, kunjungan empat anggota polis daripada ibu pejabat daerah (IPD) Cheras itu tidak disenangi Arutchelvan yang kemudiannya membuat laporan polis mendakwa tindakan itu sebagai satu bentuk gangguan, salah guna kuasa dan mala-fide.

"Arutchelvan (kanan, berbaju merah)) menolak memberikan sebarang kenyataan kepada polis kerana Notis 111 Kanun Acara Jenayah tidak menetapkan tarikh dan masa beliau perlu melakukannya.

"Beliau (Arutchelvam) mengabaikan notis yang tidak sempurna itu dan menyifatkannya sebagai gangguan dan ugutan kepada pihak yang terlibat menjayakan demonstasi pada hari tersebut," demikian menurut kenyataan daripada ibu pejabat PSM di Kuala Lumpur.

Menurut kenyataan itu lagi, polis turut mengugut akan mendapatkan waran tangkap sekiranya Arutchelvan enggan memberikan kenyataan semalam.

Arutchelvan membuat aduannya pada jam 9 malam tadi di balai polis Kajang berhubung perkara itu.

protest against hosni mubarak us embassy kuala lumpur crowd women children 1
Mengulas kunjungan ke rumah Arutchelvan itu, PSM juga mendakwa, kelihatannya Malaysia bimbang dengan penyertaan ramai orang dalam perhimpunan bagi menunjukkan sokongan kepada rakyat Mesir walaupun dianjurkan pada hari cuti.

"Nampak seperti mereka sekarang mahu membangkitkan rasa takut dan cuba menghentikan mobilisasi dalam isu ini," kata kenyataan itu lagi.

"Perdana menteri memperingatkan rakyat Malaysia untuk belajar daripada Mesir berhubung berlakunya kekacauan jika terjadinya demonstrasi, tetapi belum menyatakan sokongan terhadap desakan supaya Hosni Mubarak meletakkan jawatan."


Sumber: Malaysiakini

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009