AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Wednesday, August 11, 2010

MPK disaran henti bayar Alam Flora

Kerajaan negeri Selangor melahirkan rasa tidak puas hati dengan kerja-kerja pengutipan sampah dari rumah-rumah dan kerja-kerja pembersihan kawasan persekitaran yang dijalankan oleh Alam Flora.

Sehubungan itu, menurut exco kerajaan negeri, Dr Xavier Jayakumar, yang juga adalah ADUN Seri Andalas berkata pihak kerajaan negeri telah menyarankan kepada Majlis Perbandaran Klang (MPK) supaya memberhentikan segala pembayaran kepada pihak Alam Flora dengan kadar 'serta merta'.

“Ini adalah lanjutan kepada kempen kebersihan dan gotong-royong Eco- Green Week yang dijalankan di Jalan Dato' Dagang 39B, Taman Sentosa, Klang pada 08 Ogos 2010 yang lalu.

“Kawasan Taman Sentosa tersebut didapati tidak diselenggarakan lebih dari setahun atau di sesetengah tempat kerja dijalankan tidak sempurna dan secara sambil lewa,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Selain itu, menurut Jayakumar, beliau menerima banyak aduan dari penduduk kawasan Taman Klang Jaya dan Taman Desawan berhubung sampah yang tidak dikutip mengikut jadual yang ditetapkan.

“Oleh kerana itu, didapati ramai penduduk terpaksa membuang sampah di tepi jalan raya kerana sampah tersebut berlonggok di rumah mereka berhari-hari.

S
ebagai exco Kesihatan, saya melahirkan kekecewaan terhadap keadaan yang tidak bersih, di mana terdapat banyak lalat dan tikus yang membawa penyakit,” katanya.

Menurut Jayakumar, MPK juga telah diarahkan untuk memanggil semua kontraktor Alam Flora yang menyelenggarakan kawasan berkenaan untuk satu perjumpaan bagi mengatasi masalah tersebut.

“Saya inginkan pegawai Alam Flora yang bertanggungjawab untuk kawasan Seri Andalas turut hadir untuk perjumpaan tersebut. Pihak kontraktor juga diingatkan agar tidak menghantar pekerja untuk mewakili mereka pada perjumpaan tersebut,” katanya.

Namun tarikh perjumpaan dan butiran serta agenda tidak diberikan.


Sumber: Malaysiakini

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009