AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Thursday, April 29, 2010

Cek RM3 Juta Najib Tidak Jejas Peluang Pakatan Di Sibu


SHAH ALAM 29 Apr - Ahli Parlimen Batu, Tian Chua tidak hairan malah menganggap penyerahan cek kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Rasa oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai sesuatu yang patut dilakukan serta sekolah itu layak menerima bantuan tersebut.

"Semakin kuat penolakan kepada Umno-BN, semakin banyak peruntukan yang akan di bawa turun oleh Umno-BN. Bila kita lihat kawasan yang 90 peratus sokongan kepada BN, maka kawasan itu sudah pasti akan diabaikan. Sebab BN rasa tempat itu adalah kubu mereka, jadi mereka tak buat kerja disitu.

"Jadi mereka (pengundi) akan mendapat faedah sekalipun mengundi parti pembangkang," katanya.

Ketika ditanya mengenai usaha Pakatan Rakyat untuk menawan Parlimen Sibu dalam pilihan raya kecil yang bakal diadakan pada 16 Mei nanti, beliau optimis dengan peluang Pakatan Rakyat di Sarawak.

"Kita akan meningkatkan usaha bagi membawa isu-isu dan maklumat kepada rakyat agar mereka faham mengenai peranan dan hak mereka sebagai rakyat Malaysia dan juga tawaran Pakatan Rakyat kepada para pengundi di Parlimen Sibu," kata Tian.

Tian berpandangan kumpulan etnik atau kaum tertentu bukanlah asas utama sokongan atau penolakan kepada mana-mana parti politik tetapi kefahaman terhadap isu semasa, selain pengetahuan hak mereka sebagai warga dan pendidikan politik akan mempengaruhi keputusan mereka untuk memilih parti yang akan mewakili mereka.

"Contohnya warga Felda yang tiada akses kepada maklumat dan tinggal dalam persekitaran yang terkongkong menyebabkan pemahaman dan pengetahuan mereka agak singkat. Mereka juga mudah terpengaruh dengan dakyah dan pandangan yang bersifat sebelah pihak.

"Ini berbeza dengan masyarakat yang tinggal di bandar yang mana kemudahan untuk mendapatkan maklumat adalah lebih mudah," kata Pengarah Strategik KEADILAN itu lagi.

Pada pandangan beliau, selain dari pengaruh media dan maklumat, latar belakang ekonomi dalam masyarakat turut mempengaruhi pemikiran dan perkiraan politik mereka.

"Mereka yang 'independent' dan kurang bergantung kepada pihak kerajaan akan mempunyai pandangan yang berbeza berkenaan citarasa politik. Mereka sukar diugut dan ditekan seperti masyarakat Felda dan Orang Asal," katanya.

Sumber: Suara Keadilan

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009