AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Monday, February 8, 2010

Zambry didakwa heret kakitangan kerajaan untuk kepentingan politik


IPOH, 8 Feb: Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir didakwa telah mengheret pegawai dan kakitangan kerajaan Perak untuk kepentingan politiknya apabila mengarahkan kesemua mereka hadir majlis solat hajat berdepan keputusan siapa Menteri Besar Perak yang sah yang akan diputusakan Mahkamah Persekutuan esok.

Majlis solat hajat tersebut telah diadakan di kediaman Menteri Besar Perak pada Sabtu lalu.

Setiausaha Perhubungan PAS Perak, Misbahul Munir Masduki berkata, Zambry berada dalam keadaan terdesak sehingga sanggup memperalatkan pegawai dan kakitangan untuk mempertahan kerajaan haramnya.

"Antara bukti yang jelas Umno memperkudakan kakitangan kerajaan ialah melalui mesej yang dihantar oleh Datuk SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri) yang mengarahkan pegawai kerajaan membawa pasangan masing-masing ke majlis solat hajat di kediaman MB," katanya.

Menurutnya, perkara tersebut juga menjelaskan bahawa SUK Datuk Dr. Abdul Rahman Hashim turut diperkuda oleh Umno BN.

Selain itu, Jabatan Agama melalui penyelaras masjid seluruh daerah juga turut diminta mengarahkan Pengerusi dan beberapa Jawatankuasa Qariah Masjid hadir ke program solat hajat rakyat anjuran Umno BN tersebut.

Menurut beliau lagi, perkara ini sangat berbeza dengan prinsip Pakatan Rakyat sewaktu setahun memerintah Perak sebelum ini.

"Namun apa yang membezakan kerajaan Pakatan Rakyat dengan Umno BN adalah kerajaan Pakatan Rakyat tidak pernah menggunakan jentera kerajaan untuk memanggil orang ramai menyertai program tersebut.

"Datuk SUK tidak pernah diarahkan untuk menjemput dan mengarahkan pegawai kerajaan menghadiri solat hajat, Jabatan Agama Perak juga tidak pernah diguna bagi menghebahkan program tersebut," katanya lagi.

Pakatan Rakyat, jelasnya berpendirian untuk mempertahankan kerajaan, jentera dan ahli partilah yang berperanan mempertahankannya yang dipilih oleh rakyat bukan jentera kerajaan.

Selain itu, kesempatan tersebut juga dakwanya telah diguna oleh Umno untuk terus membangkitkan sentimen perkauman, kononnya kerajaan sekarang wajib dipertahankan bagi mengelakkan Cina dan DAP menguasai kerajaan Perak.

"PAS didakwa oleh mereka hanya sebagai boneka DAP dan Cina semata-mata. Mereka merayu-rayu orang Melayu supaya mempertahankan kerajaan BN sekarang yang dikuasai oleh Melayu dan Islam seolah-olah jatuhnya kerajaan BN, akan hilanglah kerajaan Melayu di Perak," katanya.

Sumber: Harakah Daily

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009