AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Monday, February 22, 2010

Kerajaan UMNO-BN Tidak Amanah Urus Wang Rakyat


Ahli Dewan Undangan Negeri Guchil, Tuan Zamri Ariff Tuan Zakaria membidas laporan Mingguan Malaysia yang mendakwa kononnya Kelantan tidak layak menguruskan wang ihsan yang ingin disalurkan oleh kerajaan pusat.

Akhbar ini memetik Datuk Ibrahim Ali, yang disifatkan pakar lompat parti, sebagai mendakwa kerajaan negeri pimpinan Datuk Nik Aziz Nik Mat tidak layak menguruskan wang ehsan kerajaan persekutuan Umno-Bn.

Tanpa merujuk kepada rekod Ibrahim Ali mahupun Umno bersabit nilai-nilai amanah, Zamri mempersoalkan tindakan Umno menyalurkan dana dan peruntukan lain menerusi Jabatan Pembangunan Persekutuan yang ditubuhkannya.

“ Kalau tidak layak mentadbir, saya rasa JPP pun tidak layak. Sebab JPP ialah kerajaan yang haram. Kelantan ialah kerajaan yang dipilih oleh rakyat, JPP ditubuh oleh kerajaan pusat, kerajaan dalam kerajaan secara haram” katanya.

Untuk rekod, Kelantan diperakui mempunyai keupayaan begitu tinggi dalam menguruskan bajet kewangan yang terhad akibat pelbagai kekangan kerajaan pusat.

Malah jumlah hutang yang ditinggalkan kerajaan pimpinan Umno sebelumnya yang berjumlah lebih 220 juta ringgit telah dilangsaikan oleh kerajaan negeri pimpinan Nik Aziz.

Zamri berkata anasir-anasir seperti Ibrahim Ali harus mengukur baju di badan sendiri dan berani mempersoalkan pucuk pimpinan Umno mengenai nilai-nilai amanah.

“ Kita tanya balik, Najib memerintah kapal terbang hilang, dokumen hilang, rahsia kerajaan hilang, kereta Perdana di SUK Kuala Terengganu pun hilang, sama lah. Tidak boleh memerintah kalau hendak kira begitu. Lago dahsyat. Beli Scorpine.. kapal selam tidak boleh menyelam kan” kata Zamri.

November tahun lalu, Najib mengumumkan akan memberikan wang ihsan RM 20 juta ringgit kepada Kelantan dan menolak tuntutan kerajaan negeri untuk wang royalti yang dianggarkan satu billion ringgit.


Sumber: TVSelangor


0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009