AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Wednesday, January 20, 2010

Umno tidak layak tangani Majlis Perundingan Agama


KOTA BHARU, 20 Jan: Umno tidak layak untuk menangani isu Majlis Perundingan Antara Agama sekiranya ia ditubuhkan, sebaliknya hendaklah diserahkan kepada pihak yang berkelayakan dan mampu menangani berkaitan agama Islam dengan sebenarnya di negara ini.

Ini kerana Umno itu sendiri dalam segi pengamalan Islamnya, boleh dipertikaikan, kata Ketua Penerangan PAS Kelantan, Ahmad Baihaki Atiqullah.

Beliau berkata, ini kerana lebih 50 tahun Umno mendominasi pemerintahan negara, namun parti itu dilihat tidak serius dalam menangani permasalahan yang berkait dengan agama Islam dan isu yang berbangkit.

Katanya, setelah lebih 50 tahun mendominasikan pemerintahan negara, Umno enggan melaksanakan Islam, bahkan agama suci itu dilihat terkebelakang di bawah pemerintahan yang ada sekarang.

"Kalau mereka serius mahu menangani isu agama (Islam), sudah lama mereka berbuat demikian, bahkan boleh mereka berbuat demikian, justeru sudah lama imej Islam di negara dilihat lebih baik.

"Oleh itu, Umno bukan orangnya yang layak untuk menguruskan (penubuhan) Majlis Perundingan Antara Agama itu. Ini kerana Umno sendiri pun dalam bab pengamalan Islamnya boleh dipertikaikan," katanya.

Oleh itu, katanya, pengurusan majlis itu wajar diserahkan kepada pihak lain yang memang mahir dan berkelayakan serta mampu menerangkan mengenai Islam dengan sebenarnya.

"Bagi kita, Umno ini selamanya pun kalau menggunakan isu agama, hanya untuk (kepentingan) politiknya saja, dan apabila tersepit mengenai agama, barulah mereka kata boleh menggunakan agama.

"Sebelum ini ketika PAS membincarakan isu agama Islam, Umno menuduh PAS berpolitik. Ketika membicarakan mengenai agama Islam, Umno sebenarnya hendak memancing sokongan Melayu," katanya.

Sumber: Harakah Daily

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009