AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Wednesday, November 25, 2009

PM Kata Boleh, Menteri Pula Kata Kaji


KUALA LUMPUR, 25 Nov: Parlimen hari ini menyaksikan 'pertembungan' antara pendirian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Kementerian Dalam Negeri berhubung isu kebenaran perhimpunan aman.

Perkara itu tercetus apabila Dr. Mujahid Haji Yusof Rawa (PAS-Parit Buntar) yang meminta Mneteri Dalam Negeri menyatakan bilakah pihak Kementerian akan membenarkan perhimpunan aman diadakan di tempat yang selesa dan selamat seperti di stadium atau seumpamanya bagi mengimbangi keperluan hak untuk berhimpun dan kepentingan keselamatan awam.

Bagaimanapun bagi pihak kementerian Datuk Wira Abu Seman Yusop (BN- Masjid Tanah) menjelaskan ianya sedang dikaji kerana ianya melibatkan pelbagai pindaan akta antaranya akta polis.

Tidak puas hati dengan jawapan itu, Mujahid mengkritik tindakan kerajaan yang sentiasa menggunakan istilah 'kaji' dan mengambil masa terlalu lama untuk melaksanakan kebenaran itu.

"Dah lama dah dengar perkataan kaji, kaji ni. Yang kita nak tau bilakah...dan sediakan tempat selesa untuk demonstarsi aman," katanya.

Sementara itu turut mencelah ialah Datuk Ngeh Koo Ham (DAP- Beruas) yang merujuk kepada kenyataan Najib sebelum ini tentang perhimpunan aman.

"PM kata boleh guna stadium tapi bila Pakatan Rakyat Perak nak buat perhimpunan aman di stadium tidak dibenarkan!" katanya mendapat sorak-sorai sokongan daripada rakan-rakan ahli parlimen yang lain.

Ogos lalu, Najib selepas berlangsung Perhimpunan Mansuhkan ISA di Kuala Lumpur yang mendapat sambutan lebih 100,000 peserta telah mengumumkan kerajaan bersedia untuk membenarkan tempat awam seperti stadium digunakan bagi mengadakan sebarang perhimpunan aman.

Kenyataan Najib itu menunjukkan kelemahan kerajaan Umno dan BN dalam memahami erti kemerdekaan dan demokrasi.

Ini dapat dilihat, selama ini parti pembangkang bukan hanya dihalang dari menggunakan premis-premis awam untuk program penerangan parti seperti ceramah, dialog mahupun perhimpunan aman, lebih dukacita menggunakan premis awam untuk kegiatan-kegiatan sosial seperti hari keluarga, kempen kemasyarakatan,derma darah dan gotong-royong.

Sumber: Harakah Daily

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009