AMK Kota Raja
Demo mansuh Tol
Demo mansuh Tol
Organisasi Deklarasi Prinsip Dasar Sasaran PRU-13 Keratan Akhbar Video Aktiviti Sertai Kami Hubungi Kami

Arkib Blog

Monday, June 15, 2009

Lagi misteri kematian suspek polis

Kematian A Gnanapragasam dalam lokap polis menimbulkan tanda tanya apabila wujud dakwaan bahawa suspek kes pecah rumah itu pernah dipukul dan mengalami kesan lebam di mata kanannya.

Exco kerajaan Selangor, Elizabeth Wong berkata isterinya pernah melawat lelaki 52 tahun Jumaat lalu, dua hari sebelum beliau ditemui mati.

"Dalam lawatan isterinya, Gnanapragasam memberitahu bahawa beliau pernah mengadu kepada majistret yang mendengar remannya beliau dibelasah dalam tahanan polis," kata Elizabeth, yang juga ADUN Bukit Lanjan.

"Tambahan lagi, isterinya memberitahu saya bahawa suaminya mengalami kesan lebam di mata kanan sewaktu lawatan tersebut."

Gnanapragasam yang tinggal di Damansara Damai - bawah DUN Bukit Lanjan - dilaporkan meninggal dunia balai polis tidak jauh dari rumahnya kira-kira jam 8 pagi semalam.

Dalam satu kenyataannya, Elizabeth berkata isterinya dimaklumkan Gnanapragasam bakal dibebaskan hari ini tanpa sebarang pertuduhan.

"Oleh itu, adalah mengejutkan sehari sebelum beliau dijadual dibebaskan, beliau ditemui mati di dalam lokap," katanya.

Pemimpin Wanita PKR itu menggesa penubuhan Suruhanjaya Diraja Menyiasat Kematian Dalam Tahanan Polis susulan kematian sejumlah suspek yang kini menjadi isu nasional.

Bernama melaporkan, polis bagaimanapun percaya kematian Gnanapragasam mempunyai hubungkait dengan dadah memandangkan suspek merupakan seorang penagih dadah tegar, kata timbalan ketua polis negara.

"Polis masih menunggu laporan bedah siasat dan akan menyiasat kes ini secara menyeluruh," Tan Sri Ismail Omar dipetik berkata hari ini.

Mayat Gnanapragasam kini berada di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Tambahnya, polis tidak akan menyembunyikan sebarang maklumat daripada pengetahuan masyarakat umum berhubung punca kematian mengejut lelaki tersebut.

"Sebelum ini pun apabila ada kematian berlaku dalam lokap, kita akan
menjemput doktor dan majistret untuk melihat dan memeriksa keadaan mayat di lokap sebelum mayat dikeluarkan," katanya seperti dilaporkan selepas merasmikan Bengkel Hak Asasi Untuk Pelatih Polis Asean hari ini.

Gnanapragasam yang ditahan Rabu lepas ditemui mati dalam
keadaan terbaring di tandas sel oleh seorang pengawal lokap yang sedang membuat rondaan.

Sumber: Malaysiakini

0 comments:

 

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA Copyright © 2009